1. Potatis
Våra potatisleverantörer Anderse gård, beläget i Lau på sydöstra Gotland och Stora Tollby, beläget i Fole på mellersta Gotland, ser till så att vi får potatis av högsta kvalité. Vi har ett eget potatislager i anslutning till vår produktion för att säkerställa en konstant tillgång, minimera transporter och ha full kontroll av vår viktigaste råvara.
2. Skivning
När potatisen har tvättats skivas den varsamt med skalet på. Genom att inte tvätta ur ytstärkelsen ur potatisen så behåller vi smaken av potatis samtidigt som det resulterar i ett krispigare chips.
3. Fritering
Chipsen friteras sedan i omgångar i Svensk Rapsolja. Detta görs i en lägre temperatur och längre tid än den moderna tillverkningsprocessen. Det gör chipsen krispigare och minskar risken för akrylamid att bildas. Förbrukad olja lämnar vi hos Biogas Gotland som gör ny biogas av den, vilken vi sedan återanvänder för att värma upp fritösen med.
4. Sortering
Efter friteringen sorterar vi för hand bort chips som inte uppfyller våra kvalitétskrav. De chips som vi sorterar bort återanvänds som uppvärmning av våra lokaler.
5. Kryddning
Kort efter fritering och sortering kryddas chipsen varsamt. Genom att krydda chipsen medan de fortfarande är varma fäster kryddorna bättre på chipsen.
6. Packning
Chipsen vägs upp till rätt vikt i vågskålar för att därefter packas i våra unika påsar. Färgerna i materialet är vattenbaserade och är tryckta med digitaltryck vilket ger en klimatsmart och effektiv påsmaterialproduktion med minimalt med spill och lägre utsläpp än andra tryckpressar.